Powered by Smartsupp

SAMARDALA

Kód: IB0146
Značka: Inca Botanica
€2,50
Skladom

BULHARSKÝ MEDOVÝ CESNAK

Detailné informácie

Podrobný popis

Skladom 1 ks

BULHARSKÝ MEDOVÝ CESNAK

 
Zloženie: Samardala - Bulharský medový cesnak (Nectaroscordum siculum bulgaricum-folium), soľ

Samardala, alebo tiež Bulharský medový cesnak je tradičná bulharská bylina, o ktorej väčšina ľudí vie, že sa používa na výrobu tzv. farebnej soli. Táto bylinná soľ s rovnomenným názvom ako samotná bylina je typické bulharské korenie, ktoré sa skladá zo sušených listov bulharského medového cesnak a soli. Medový cesnak patrí do rodiny allium a je endemický na Balkánskom polostrove. Z tejto silne aromatickej byliny sa rozomletím jej listov s kuchynskou soľou stáva povestné a typické bulharské korenie.

Toto korenie má nielen takmer návykovú chuť, ale je veľmi zdravé, vďaka účinkom bulharského medového cesnaku, ktoré je možné prirovnať k nášmu medvediemu cesnaku.
 
Samardala je najbežnejšia na Balkáne. Jej druh v prírode nie je tak dobre známy. Má trojposchodovú stopku, z ktorej na jar vyrastajú krásne malé zvončeky.
Chuť zdravých a voňavých samardalov je silná, horká a korenená, najmä keď je rastlina svieža a viac pripomína chren. Je málo známou skutočnosťou, že rastlina je zaradená na zoznam užitočných rastlín podľa zákona o liečivých rastlinách. Má to veľmi dobrý dôvod.

Aromatická rastlina obsahuje špecifický éterický olej, steroly, triesloviny a flavonoidy, ktoré v kombinácii majú silný protizápalový účinok. S imunitným systémom robia zázraky a stimulujú ho k plnej rýchlosti.

V Bulharsku na základe vedeckých výskumov vedci vykonáva rad štúdií účinkov samardaly z dôvodov prevencie onkologických ochorení.
V Bulharsku sa samardala vyskytuje vo voľnej prírode hlavne vo východnej časti balkánskych hôr, v oblastiach Sliven, Stara Zagora a Strandzha.
V severozápadnej časti krajiny je považovaná za druh divokej cibule, čo je spôsobené jej miestnym názvom – psie cibule. V južnom a juhozápadnom Bulharsku je známa ako strihač. Ako korenie sa samardala konzumuje sušená a jemne mletá, zmiešaná so soľou a aj v tejto obľúbenej kombinácii vám ju ponúkame.

Použitie:

 

Samardala sa používa na úpravu teplých aj studených jedál a pokrmov. Pri príprave teplých jedál je vhodné samardalu použiť až pri konečnej úprave pokrmu. Pri varení či pečení by medový cesnak dostal horkú chuť a stratil by niečo zo svojich vhodných účinkov. (O zdravotných účinkoch nemôžeme z dôvodov európskej legislatívy nič uviesť)

Samardalu môžeme použiť na sendviče s maslom, sendviče s mäsom, pizzu, varené vajcia, krevety, zemiaky, zeleninu, prílohy a samozrejme na čokoľvek iné podľa vlastnej chuti.

Skladovanie: Skladujte v suchu a teplote do 25 °C. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.

Upozornenie: Výrobok nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Nie je vhodné pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy. Uchovajte mimo dosahu detí. Možno precitlivenosť na obsiahnuté látky.

Doplnok stravy
 
Hmotnosť: 30g

Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Rybná 716/24, 110 00 Praha 1, CZ
Krajina pôvodu: Bulharsko

Dodatočné parametre

Kategória: Doplnky
Hmotnosť: 0.035 kg

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: